Eten & Drinken

Hieronder een aantal waardevolle tips & tricks in de categorie eten & drinken die je kunnen helpen bij het samenstellen van een perfecte trip. In de loop der jaren hebben we veel kennis en kunde opgedaan maar ook zeker geleerd van onze eigen (beginners)fouten. Het plannen en reizen is een ervaringsvak en er zijn zeker een aantal handige tools en slimme trucjes om toe te passen, mits je ze natuurlijk weet. Daar gaan wij je bij helpen! Het lijstje hieronder betreffen onafhankelijke adviezen (#nospon) op het gebied van handige apps, kosten (besparen) en praktische zaken.


Praktische Tips 🔌

Streetfood

Streetfood wordt vaak ten onrechte enkel geassocieerd met Azië, maar in de praktijk heeft ieder land wel zijn eigen vorm en aanbod van streetfood. In onze beleving is het dan ook een containerbegrip voor het afhalen van een verse maaltijd bij een marktkraam of restaurant welke je vervolgens ter plekke kunt nuttigen of mee kunt nemen naar een andere locatie. Het streetfood betreft vaak grote porties van de lekkerste specialiteiten van het land of de regio, vol met verse ingredienten. De prijs die je betaalt voor zo’n maaltijd of snack ligt vaak onder het gemiddelde. Oftewel; veel voor weinig. We raden dan ook aan om het zeker te proberen of streetfood af te wisselen met restaurantbezoekjes voor de variatie.

Kijktip: Street Food
In deze Amerikaanse Netflix documentaire ga je op een wereldwijde culinaire ontdekkingsreis op zoek naar streetfood en verhalen van de mensen die deze lekkere gerechten bereiden. Inmiddels staan er twee seizoenen online, Azië en Latin America.

Ontbijt

Veelal hoor je dat mensen opteren om hun overnachtingen inclusief ontbijt te boeken. Wanneer je kiest voor gemak dan is dit met name in westerse landen ook wel aan te raden, maar het alternatief is vaak veel leuker én goedkoper. In de meeste landen loont het namelijk om buiten de deur van het hotel op zoek te gaan naar een ontbijt, wat vaak voor een paar euro al wordt aangeboden. Bovendien zijn toast, eieren, yoghurt en vers fruit universele ingrediënten voor het ontbijt en kan er dus ook weinig misgaan. Let vooral op de speciale breakfast aanbiedingen en meng je tussen die locals en hun ochtendritueel.

Ask the locals

Wie kunnen er beter tips geven over waar goed te eten en te drinken dan de mensen die er wonen? Juist, niemand! Vraag het daarom gewoon aan de locals. Doe dit echter niet aan de receptie van een hotel, want zij hebben vaak commerciële deals met bepaalde restaurants. Loop dus gewoon een winkel binnen of vraag het aan een random iemand op straat. Zeg dat je op zoek bent naar een leuk restaurantje en vaak krijg je meteen een handjevol aanraders, zij het in gebrekkig Engels. Misschien een ietwat onwennige tip voor veel mensen maar het is vaak zeker de moeite waard.

Cooking Class

Wij zijn fan van cooking classes, oftewel kookcursussen. Met name als het gaat om het leren maken van gerechten of snacks die hun oorsprong kennen in het desbetreffende land of stad. Inmiddels hebben we o.a. al Italiaanse risotto, Chinese dumplings en Vietnamese loempia’s gemaakt, en telkens was het een van de leukste activiteiten van die trip. Wat het vooral zo speciaal maakt is dat deze excursie eigenlijk veel meer is dan alleen iets koken. Het zijn vaak full experiences omdat je je helemaal mengt in het leven van de locals. Zo begin je vaak op de plaatselijke markt met het halen van verse ingrediënten en zo eindig je meestal in het huis van de instructeur of instructrice. Dit geeft je dan ook meteen een uniek inkijkje in hun leven en bovendien heb je ook meteen (lekker) gegeten.

Fooien

We zijn het in Nederland niet echt gewend maar in veel landen is het gebruikelijk om een fooi te geven. Echter zijn er ook landen waar het geven van een fooi juist gezien wordt als een belediging. Verdiep je daarom altijd even in de lokale gewoontes rondom het geven van fooien zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vraag het simpelweg even aan Google of lees deze tips van de ANWB.

Handige Apps 📱

TripAdvisor

Deze app is eigenlijk onmisbaar als je op reis gaat. Wij gebruiken hem met name voor het zoeken en beoordelen van restaurants, ondanks dat de app veel meer te bieden heeft. Typ simpelweg in waar je zin in hebt in combinatie met je locatie en hij geeft de resultaten gesorteerd op populariteit of nabijheid. Andersom is hij voor ons echter het meest waardevol geweest. Wanneer je langs een restaurant loopt of er een op het oog hebt dan zoek je het op en lees je de recensies of bekijk je de foto’s voor een impressie van het menu en de sfeer.

Withlocals

Ook op het culinaire vlak biedt Withlocals activiteiten aan zoals kookcursussen of excursies langs lokale markten en streetfood stands. Bekijk voor dat je gaat het aanbod op hun website en boek een gegarandeerde unieke ervaring.

Netflix

Wij vinden het altijd heel leuk om ons voorafgaand aan een trip te verdiepen in de culinaire specialiteiten en rituelen van het land of de regio waar we naar toe gaan. Dit kun je eenvoudig en passief doen door het bekijken van de vele series die online aangeboden worden door streamingdiensten als Netflix. Hieronder een drietal interessante kijktips, waar wij met name fan zijn van die eerste vanwege het aanstekende enthousiasme van de presentator.

Somebody Feed Phil
Phil Rosenthal, de maker van Everybody Loves Raymond, reist de wereld rond en leert de lokale keuken en cultuur van bijvoorbeeld Bangkok, Lissabon en Mexico-Stad kennen.

Chef’s Table
In deze voor een Emmy genomineerde serie brengen culinaire sterren wereldwijd de gastronomie naar nieuwe hoogten met innovatieve gerechten en verleidelijke desserts. Inmiddels staan er al 6 seizoenen online.

Street Food
Ga tijdens een wereldwijde culturele ontdekkingsreis op zoek naar streetfood en ontdek de verhalen van de mensen die deze lekkere gerechten bereiden.