Reisblog – Parijs 🇫🇷

Augustus 2021

Parijs – Dag 1

Om 6:00 uur gaat de wekker. De koffers zijn gepakt en de broer van Anne haalt ons om 7:30 op om naar Brussel te rijden. Bij de grens van België geen controle waar we om test- of vaccinatiebewijzen worden gevraagd 💉. Wel een paar files en toeristische omwegen dus we komen 2 uur later aan bij station Brussel-Midi. De Thalys staat al klaar en in nog geen 1,5 uur – korter dan de autorit – stappen we de trein uit bij GARE du NORD, in het centrum van Parijs. Voordat we echt de drukke straten in lopen, moeten we langs een handvol agenten om onze pass sanitaire te laten zien 👮🏾👮🏼‍♂️. Heel streng controleren ze niet, want ze keken alleen naar de qr-code, scande het niet, en vroegen aan ons “2 doses, oui?”. Twan zei ja (heeft ie ook) en mochten allebei doorlopen, terwijl mijn (Anne’s) tweede vaccinatie officieel nog niet geldig is en daarom de QR-code van mijn antigeentest liet zien. Maar goed.

Op 10 minuten lopen arriveren we bij Magenta 38, ons hotel voor de komende twee nachten 🏨. We zijn te vroeg, dus laten onze koffers achter en lopen de stad in. Ons hotel blijkt in een levendige buurt te zitten – Republique – met veel bistro’s, cafés, winkels en restaurants. Deze middag verkennen we het noorden van het centrum van Parijs: de wijken Montmartre en Batagnolles. Onze eerste stop, de markthal Marché des Batagnolles, is helaas gesloten, dus we gaan op zoek naar een andere lunchplek. De reisgids biedt (zoals ongeveer altijd in onze vakanties) uitkomst en een half uur later zitten we op het terras van een typisch Parijse bistro aan de guacamole gamba’s 🥑🦐, steak du thon 🐟 en groente omelet 🍳🥖 . En Twan uiteraard aan het bier 🍺. We vervolgden onze weg langs de Moulin Rouge en een café beroemd door de film Amélie naar hotspot nummer 1: de Sacré Coeur. Even wennen aan de hordes toeristen en poserende zelf-verklaarde influencers, deden we 5 minuten later vrolijk mee 📸. Na het mooie, bekende uitzicht over Parijs gaan we op zoek naar de volgende tip uit onze reisgids, een mooi terrasje met gekleurde stoeltjes net buiten de toeristische looproute. Dat moeten we hebben! Of toch niet, want dit terras blijkt geen bier te schenken omdat ze tijdens COVID niet de juiste vergunning hebben, dus we drinken noodgedwongen een frisje. Arme Twan.

Tegen het einde van de middag gaan we terug naar ons hotel, halen de schade in tijdens happy hour bij een café op de hoek en namen toen de metro naar een heel leuke horecatent. We hadden deze tip thuis al gelezen in de Lonely Planet magazine: een restaurant, café, evenemententerrein, werkplaats, moestuin en openluchtbioscoop in één. En dat alles in een voormalig industrieel stationsgebouw. We eten (allemaal biologisch en homemade) een vega tapas plank en burger 🍔, met uitzicht op het oude vergroeide spoor onder ons. Waarschijnlijk op de plek waar 50 jaar geleden mensen bij het raam hun naasten stonden uit te zwaaien. Super leuke plek en heel lekker gegeten, aanrader dus.

Parijs – Dag 2

De volgende ochtend eten we eerst een heel goed ontbijt bij Holy Belly. Deze vakantie is onze buik inderdaad heilig dus door de naam zijn we al om. Hierna huren we een fiets, op de hoek van de Bataclan, bij een aardige fietsenverkoper die Japans kan 🚲. We fietsen een grote ronde door Parijs met als doel in 1 dag alle highlights te zien. Vanuit Place de Vosges (oudste plein van Parijs) door Rue Crémieux (het kleurrijkste straatje van Parijs) via Jardin des Plantes (botanische tuin) en Rue Mouffetard (autovrije straat met leuke winkeltjes). We stoppen bij Café Delmas voor een verfrissend drankje 🍹. Dit café is bekend door een boek van Ernest Hemingway. Vervolgens fietsen we langs het Pantheon, super groot mooi gebouw, maar gelukkig weinig toeristen dit te vinden. We halen een sandwich bij een boulangerie en eten hem op een bankje in Jardin du Luxembourg op. We herkennen deze spot van de Netflix-serie Lupin 🎥. Een mooi en groot park met fontein en 1000 stoeltjes en bankjes, geliefd onder de Parijzenaren voor een wandeling of picknick 🧺.

We fietsen we over de Pont Neuf naar het eiland in de Seine waar de Notre-Dame te vinden is. Van de kerk zie je niet veel meer door de restauratie, maar op de hekwerken vind je een fotoreportage en teksten over de brand en de herstelwerkzaamheden van de afgelopen 2 jaar 🧯. De fietsroute brengt ons daarna naar het Louvre, de Jardin des Tuileries en Place (plas 🚻) de la Concorde. Hierna een kleine klim de Champs-Élysées op, waar halverwege uitzinnige PSG-fans in de rij staan voor een shirtje van Messi, die die dag gepresenteerd werd. Vanuit Arc de Triomphe fietsen we in één rechte weg naar Place du Trocadéro en de Eiffeltoren. Na de verplichte foto’s sluiten we de fietstocht af met een cocktail bij Tiger in een gezellige barstreet in Quartier Latin, de studentenwijk van Parijs. Deze bar heeft honderden Gin-soorten en serveert 1040 gin tonic variaties 🍸. Terug bij het hotel zoeken we een restaurant en eindigen we de dag met een (zeer laat) diner bij het mooie Café A. Dit oude klooster is omgebouwd tot restaurant en bar ⛪️. In de kloostertuin eten we superrrrr lekker: een gerecht met zoete aardappel en parmezaanse kaas, shakshuka en gebakken zalm. Mooie laatste avond in Parijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *