Transport

Hieronder een aantal waardevolle tips & tricks in de categorie transport die je kunnen helpen bij het samenstellen van een perfecte trip. In de loop der jaren hebben we veel kennis en kunde opgedaan maar ook zeker geleerd van onze eigen (beginners)fouten. Het plannen en reizen is een ervaringsvak en er zijn zeker een aantal handige tools en slimme trucjes om toe te passen, mits je ze weet natuurlijk. Daar gaan wij je bij helpen! Het lijstje hieronder betreffen onafhankelijke adviezen (#nospon) op het gebied van handige apps, kosten (besparen) en andere praktische zaken.


Praktische Tips 🔌

Binnenlandse Vluchten

Binnenlandse vluchten zijn meestal aanzienlijk goedkoper dan internationale vluchten. Bij het overbruggen van grote afstanden kan het daarom slim zijn om eerst per trein of per bus land A in te reizen vanuit land B om naar je volgende locatie in land A te gaan.

Kortingskaarten OV

In de meeste landen of steden is het reizen per trein of metro heel efficient. In plaats van losse tickets bieden vrijwel alle OV bedrijven ook meerdaagse passes aan tegen sterk gereduceerde tarieven. In sommige gevallen zijn er zelfs speciale passes voor toeristen. Voorbeelden zijn de London Oyster card of de Japanese Railway Pass. Check daarom altijd onze praktische tips waar dit beschreven staat.

Klassen (OV)

Wanneer het op reizen met het vliegtuig, de trein of de bus aankomt dan hebben we nog nooit ergens 1st class tickets voor gekocht. Telkens zijn we uit nieuwsgierigheid toch even gaan kijken wat het verschil was ten opzichte van 2nd class maar tot op heden hebben we nooit spijt gehad. Ondanks dat 1st class vanzelfsprekend wat comfortabeler is kunnen we uit eigen ervaring zeggen dat het de meerprijs niet waard is omdat 2nd class plaatsen over het algemeen ook prima zijn. Enige uitzondering zijn nachttreinen, dan kun je afhankelijk van je fysieke gesteldheid beter kiezen voor 1st class.

Taxi

Handige apps 📱

Maps.me

Deze gratis offline navigatie app is voor veel backpackers een uitkomst. Je kunt vooraf bepaalde kaarten downloaden en deze later raadplegen. Hiervoor heb je dus geen (mobiele) internetverbinding nodig, wat enorm handig is in regio’s met slechte dekking en natuurlijk gewoon geld bespaard. Enige nadeel is dat de app dus geen live verkeersinformatie bevat, maar die typische Nederlandse files of Duitse wegwerkzaamheden zul je buiten Europa toch niet snel zien 😉

Google Flights

Met Google Flights kun je notificaties instellen wanneer er prijswijzigingen plaatsvinden op de vluchten die je nodig hebt. Indien je ruim op tijd weet wanneer en waarheen je wilt vliegen dan is het verstandig om deze in te stellen om zo de vliegtickets op het meest voordelige moment te boeken.

Rome2rio

Rome2rio is een online multimodale transport zoekmachine die je advies geeft over hoe je het beste van de ene naar de andere locatie kunt reizen. Vooral tijdens het plannen kan dit een handige app zijn. Enerzijds om te checken of er uberhaupt een verbinding is tussen twee stops en anderzijds door alle opties weer te geven inclusief de duur en een prijsindicatie. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken om bijvoorbeeld de bus te opteren boven de trein of andersom.

Hopper

Hopper analyseert dagelijks miljarden prijzen om te voorspellen hoe de prijzen van vluchten en hotels zullen veranderen. Het enige wat je dient te doen is de plaats van bestemming en vertreklocatie aangeven en met handige kleurcodes zie je meteen wat de ideale periode is om te boeken. Ook kun je notificaties instellen waarmee de app je automatisch vertelt of je al moet kopen of beter nog kunt wachten.