Overnachten

Hieronder een aantal waardevolle tips & tricks in de categorie overnachten die je kunnen helpen bij het samenstellen van een perfecte trip. In de loop der jaren hebben we veel kennis en kunde opgedaan maar ook zeker geleerd van onze eigen (beginners)fouten. Het plannen en reizen is een ervaringsvak en er zijn zeker een aantal handige tools en slimme trucjes om toe te passen, mits je ze natuurlijk weet. Daar gaan wij je bij helpen! Het lijstje hieronder betreffen onafhankelijke adviezen (#nospon) op het gebied van tooling, kosten (besparen) en praktische zaken.


Praktische Zaken 🔌

Homestays

In vrijwel ieder land zijn er goedkopere alternatieven voor hotels te vinden. In veel steden zijn dit hostels maar vaak kun je ook kiezen voor een B&B c.q. homestay of een lokale variant hierop. Deze zijn veelal ook beschikbaar buiten de grotere steden wanneer je de natuur in trekt. Voorbeelden zijn de agriturismo’s in Italië, de casa particulares in Cuba en de hospedaje in Chili.

Locatie

Een strategische ligging van de accommodatie om te overnachten is in onze ogen key. Vaak gaan mensen er blind van uit dat een centrale ligging het meest gunstig en comfortabel is. Echter, een locatie net buiten de ring of het centrum is vaak veel goedkoper en ook prima te doen, mits je hem zorgvuldig selecteert. Belangrijkste criteria in dit proces is een goede verbinding met het openbaar vervoer. Verdiep je dan ook altijd eerst in het metronetwerk of de spoorlijnen. Onze vuistregel is dat er minimaal één station binnen een straal van 10 minuten loopafstand moet liggen en dat je vervolgens binnen 20 minuten met maximaal één overstap in het centrum moet kunnen zijn. Vergeet overigens ook niet de dienstregeling te checken, met name de frequentie in de avonduren en weekenden. Meestal zit dit in de grote steden wel snor, maar better safe than sorry!

Faciliteiten

Naast de locatie kunnen de faciliteiten ook een cruciale rol spelen in het selectieproces voor een accommodatie. Denk hierbij aan praktische zaken als parkeren, een wasmachine of laundry service en last but not least; airconditioning. Met name die laatste is in sommige landen eerder een must dan een nice-to-have. Een goede nachtrust is belangrijk – zeker tijdens intensieve trips – dus dan is het wel fijn als je op zijn minst kunt slapen in een gekoelde kamer. In dat geval is airco effectiever dan arko (alle ramen kunnen open), dus ons advies is om altijd even te dubbel checken of het ook echt om een airconditioning systeem gaat welke je per kamer en dus zelf kunt reguleren. In 99% van de gevallen zal dit zo zijn maar we hebben ook wel eens een centrale airco meegemaakt en toen bevroren we bijna in bed. Een laundry service kan handig zijn voor langere rondreizen of backpacktrips wanneer je tussendoor af en toe een wasje moet draaien. Parkeren is vooral iets waar je rekening mee moet houden wanneer je zelf met je eigen auto of een huurauto op pad gaat.

Annuleringsvoorwaarden

De annuleringsvoorwaarden kunnen een belangrijk criteria zijn voor het boeken van accommodaties. Vaak kun je tot een aantal dagen voor aankomst een ho(s)tel nog kosteloos annuleren op booking.com, maar dat is zeker niet altijd het geval. Afhankelijk van de categorie van je trip en de beoogde planning is het dus verstandig om hier rekening mee te houden. Wanneer je ‘optionele’ overnachtingen in je schema verwerkt dan kun je het beste kiezen voor een flexibele annulering. In sommige landen loont het echter ook om pas ter plekke te boeken, afhankelijk van het seizoen waarin je gaat.

Handige Apps 📱

Booking.com

Niet echt een pro-tip maar wel de moeite waard om te benoemen. Het Nederlandse Booking.com is in de loop der jaren namelijk uitgegroeid tot een begrip in de reisbranche. Zelf ervaar ik een haat-liefde verhouding met de tool omdat het zowel heel nuttig als heel irritant kan zijn. Alle clichés en marketing trucjes worden uit de kast getrokken binnen het platform maar het voldoet meestal wel aan mijn verwachtingen, namelijk heel efficiënt en orienterend een accommodatie kiezen en boeken. Met name de filtermogelijkheden, laagdrempeligheid en slimme informatievoorziening kan ik waarderen. Desalniettemin gebruik ik het platform primair als zoek- en vergelijkingssite en heeft het mijn voorkeur om vervolgens rechtstreeks te boeken. De tip is dan ook om bewust te zijn van de fees die je indirect betaalt ten koste van de accommodatie en altijd te overwegen of je het via Booking.com boekt of beter direct. Met name hostels en appartementen lenen zich hiervoor uitstekend, terwijl je grote hotelketens juist beter via het platform kunt reserveren. Soms brengt het direct boeken ook nog voordelen met zich mee in de vorm van kamer upgrades of extra gratis diensten zoals een ophaalservice of de mogelijkheid om eerder in te checken.