New York πŸ‡ΊπŸ‡Έ

New York πŸ‡ΊπŸ‡Έ

The Big Apple! Mijn eerste werkstuk op de basisschool had als onderwerp New York. Het is ook duidelijk waar die interesse en fascinatie voor deze stad al op jonge leeftijd vandaag kwam; Home Alone 2. Het heeft uiteindelijk nog lange tijd geduurd, maar in 2018 zijn we er ook daadwerkelijk geweest. Deze multiculturele wereldstad kent vele gezichten en je kunt hier makkelijk een week verblijven.

Details

Cijfer 1️⃣-πŸ”Ÿ8️⃣
Natuur 🌳❀️❀️🀍🀍🀍
Cultuur πŸ’ƒβ€οΈβ€οΈβ€οΈβ€οΈπŸ€
Architectuur πŸ›β€οΈβ€οΈβ€οΈβ€οΈβ€οΈ
Culinair 🍽❀️❀️❀️🀍🀍
Budget πŸ’°Hoog
Duur ⏰6-7 dagen
Highlights πŸ“·Manhattan
Central Park
One World Trade Center

Routes

Onderstaande routes zijn speciaal geselecteerd voor iedereen die het optimale uit hun citytrip wil halen en alles wil zien wat New York te bieden heeft aan natuur, cultuur, architectuur en op het culinaire vlak! Wanneer je houdt van een actieve trip en de vluchtige sfeer van het leven in the city that never sleeps, dan is het aan te raden met de metro naar een startpunt in de desbetreffende route af te reizen en vervolgens naar de verschillende stops te lopen. In principe is de indeling zo gemaakt dat iedere wijk of de combinatie van wijken in één dagje sightseeing past, maar wanneer je langer de tijd hebt dan raden we aan om het wat rustiger aan te doen. Het metronetwerk van NYC is zo goed ingericht dat er ook eenvoudig van de route afgeweken kan worden en je bepaalde stops ook kunt skippen of combineren. Keep echter in mind dat het op werkdagen en vooral tijdens de spits ook enorm druk kan zijn en je haast omver gelopen wordt door de (haastige) locals. Have fun!

1️⃣ – Lower Manhattan & Williamsburg πŸšΆπŸ»β€β™‚οΈπŸšΆπŸ»β€β™€οΈ

Het ideale startpunt voor deze route langs de talloze bezienswaardigheden is de Whitehall Terminal waar de ferries vanuit Staten Island arriveren. Vanuit het mooie Battery Park zie je in de verte het beroemde Vrijheidsbeeld staan. Loop vervolgens via Wall Street, waar de New York Stock Exchange gevestigd is, naar het World Trade Center. Een bezoek aan het indrukwekkende 9/11 Museum & Memorial is verplichte kost. Vervolg de weg hierna naar de City Hall en slenter iets noordelijk hiervan door de straten van Little Italy en/of Chinatown. Ga hierna richting Pier 35/36 voor een mooi uitzicht over de East River. Loop over de beroemde Brooklyn Bridge richt het gelijknamige park in de wijk Dumbo. Hier kun je navigeren naar het Manhattan Bridge Viewpoint waar je de klassieke foto kunt maken. Pak hierna de East River ferry richting North Williamsburg en ontvlucht de drukte van Manhattan even met een wandeling in deze hippe wijk. Hier vind je leuke boetieks, trendy cafΓ©s en gezellige restaurants. Bovendien is er veel street-art en vanaf de waterkant heb je een prachtig uitzicht over Manhattan.

2️⃣ – Downtown Manhattan πŸšΆπŸ»β€β™‚οΈπŸšΆπŸ»β€β™€οΈ

Het ideale startpunt voor deze route is ten zuidoosten van het Central Park bij metrostation 5 Av/59 St. Wanneer je uitstapt loop je recht tegen het Plaza Hotel aan, waar de epische film Home Alone II (deels) werd opgenomen. Vanuit hier wandel je door Fifth Avenue richting het Rockefeller Center terwijl je onderweg ook de zwaar beveiligde Trump Tower passeert. In de buurt van het Rockefeller Center vind je ook de Radio City Music Hall, het MoMA (Museum of Modern Art), de niet-passende-in-het-straatbeeld Saint Patrick’s Cathedral, de M&M’s Store en de grootste LEGO Store ter wereld. In de verte zie je vervolgens de iconische top van de Chrysler Building boven de gebouwen uitsteken, de eerste wolkenkrabber die New York telde. Aan de overkant kun je de imposante Grand Central Terminal even binnenlopen om te ervaren hoe gehaast men hier leeft. Evenredig aan dit gebouw ligt het Bryant Park waar je ook de New York Public Library vind. Vanuit dit park is het slechts een paar minuten lopen naar Times Square, waar het bijzonder druk kan zijn. Loop hierna via het multifunctionele Madison Square Garden, waar zowel basketbal- en ijshockey wedstrijden gespeeld worden als concerten gegeven worden, richting het Empire State Building. Koop een ticket en neem de lift naar het observation deck voor een adembenemend uitzicht over Manhattan. Hierna loop je via Fifth Avenue richting de bijzonder Flatiron Building om vervolgens het eindpunt Union Square te bereiken.

3️⃣ – SoHo, Nolita & Hell’s Kitchen πŸšΆπŸ»β€β™‚οΈπŸšΆπŸ»β€β™€οΈ

Na de drukte van route 2 is het tijd voor een dagje relatieve rust, in hoeverre dat uberhaupt mogelijk is in New York. Het leukste is om de route te starten vanuit Battery Park door een OV-fiets te huren die je eenvoudig kunt fixen met een creditcard. Begin bij het Museum of Jewish Heritage en fiets via Battery Park City Esplanada en vervolgens de Hudson River Greenway in noordelijke richting tot aan het Meatpacking District in de wijk Hell’s Kitchen. Hier lever je de fiets in en wandel naar de Chelsea Market. Zoek naar het beginpunt van The High Line, die overigens eenvoudig te vinden is, en loop dit unieke pad over een oude goederenspoorlijn van begin tot eind. In de verte zie je waarschijnlijk Vessel al liggen, een gebouw wat lijkt op een bijenkorf. Loop richting de oevers van de Hudson rivier en stop bij de terminal van de Circle Line Sightseeing Cruises. Hier kun je relatief goedkoop een ticket kopen voor een mooie cruise rondom Manhattan. Vanaf de boot heb je wederom een prachtig uitzicht over Manhattan en vaar je onder meer langs het Vrijheidsbeeld op Liberty Island en het Yankee Stadium in de wijk The Bronx. Na het ritje over de Hudson pak je de metro en eindig je de dag met een namiddag of avondwandeling door het levendige SoHo en/of het charmate Nolita, waar het barst van de leuke tentjes om een hapje te eten of te drinken.

4️⃣ – Riverside & Central Park πŸšΆπŸ»β€β™‚οΈπŸšΆπŸ»β€β™€οΈ

Deze route heeft hetzelfde startpunt als route 2, maar nu vervolg je de weg door het wereldberoemde en rustgevende Central Park in plaats van het de rug toe te keren. In de wintermaanden zul je mensen zien schaatsen op The Pond wat een mooi plaatje is met de hoge gebouwen en wolkenkrabbers op de achtergrond. Loop onder de elegante Gapstow Bridge door en ga rechtdoor richting Bethesda Terrace. In en rondom het Central Park liggen talloze musea waaronder het Metropolitan Museum of Art, het Guggenheim Museum en het American Museum of Natural History. Afhankelijk van je voorkeur(en) kies je de juiste route om uiteindelijk de route te vervolgen vanuit The Dakota. Voor fans van The Beatles een bijzondere plek omdat John Lennon voor de deuren van dit appartementencomplex in 1980 werd neergeschoten, waar in het park bij herdenkingsplek Strawberry Fields nog altijd wordt stilgestaan. Wanneer je nog geen genoeg hebt van de natuur dan kun je een ommetje maken voor een wandeling door het Riverside Park. Houd je van vlooienmarkten dan moet je ook zeker even gaan kijken bij de nabijgelegen Grand Bazaar NYC. Het eindpunt van deze groene en educatieve route is de bekende rotonde Columbus Circle.

5️⃣ – Manhattan by Night πŸš‡οΈ

Een must-do wanneer je in New York bent is om bepaalde highlights ook in het donker te gaan bezichtigen. Hierbij zijn er twee stops die je niet over het hoofd mag zien. De eerste is Times Square, waar je samen met een grote mensenmassa temidden van een bolwerk aan LED-schermen met reclame staat. De andere is het observation deck van het Empire State Building Γ³f het Rockefeller Center. Eenmaal boven kun je de beroemde skyline van New York aanschouwen die door miljarden lampjes op zal lichten. Wanneer je goed kijkt kun je het Vrijheidsbeeld in de verte herkennen. Spring hierna in de metro om er nog een aantal naar keuze mee te pikken!

Off the Beaten Track

Onderstaande routes zijn speciaal samengesteld voor iedereen die het optimale uit hun citytrip wil halen en alles wil zien wat Berlijn te bieden heeft aan natuur, cultuur, architectuur en last but not least, op het culinaire vlak. Ga je wat langer dan een weekend naar Londen dan is het aan te raden om ook off the beaten track te gaan. Have fun!

Circle Line Cruise πŸ›³

Niet perse off the beaten track, maar wel de moeite waard en goedkoper dan een helikoptervlucht. Bij de terminal van Circle Line Sightseeing Cruises aan de Hudson kun je namelijk relatief goedkoop een ticket kopen voor een mooie cruise rondom Manhattan. Vanaf de boot heb je een prachtig uitzicht over Manhattan en vaar je onder de fotogenieke Brooklyn Bridge door en langs het Vrijheidsbeeld op Liberty Island en het Yankee Stadium in de wijk The Bronx. Deze cruise duurt ongeveer 2,5 uur en sluit perfect aan bij bovenstaande route 2.

NBA Basketball πŸ€

Voor een avondje Amerikaans entertainment kun je een wedstrijd van the New York Knicks bezoeken die hun thuiswedstrijden spelen in het Madison Square Garden. Tijdens het basketbalseizoen spelen ze vaak meerdere wedstrijden per week dus de kans is groot dat je ze kunt zien spelen. Tickets kun je relatief eenvoudig bemachtigen via het platform Stubhub. Let op: het kan een lange zit zijn dus wees goed voorbereid en bestel net als de Amerikanen een liter cola en een popcorn XXL.

Staten Island πŸ—½

Staten Island is het eiland ten zuiden van Manhattan wat eenvoudig te bereiken is met de ferry vanuit Whitehall Terminal. Sterker nog, Staten Island is misschien wel de beste uitvalsbasis voor een citytrip naar New York wanneer je in een beter betaalbare kamer of homestay wilt overnachten. Een ritje met de veerpont is gratis, duurt ongeveer 25 minuten en gaat 24/7 met een frequentie van minimaal ieder half uur. Het eiland is een wereld van verschil met Manhattan wat betreft de drukte, maar desalniettemin kun je er prima vertoeven en zijn er genoeg leuke restaurants en barretjes.

Upper Manhattan & The Bronx ⚾️

Het stadsdeel ten noorden van Central Park wordt vaak overgeslagen, maar ook hier valt genoeg te beleven. De wijk Harlem staat bekend om zijn goede jazzclubs en soulfood restaurants. Het Apollo Theater is dan ook nog steeds een toeristische trekpleister. Net iets buiten Harlem vind je de grote campus van de Columbia University, waar het op weekdagen bruist van de studenten. Een andere optie is om de oversteek te maken naar de wijk The Bronx, voor een potje honkbal van The Yankees, een bezoek aan the Bronx Zoo of een educatieve stop bij de New York Botanical Garden.Horeca Tips

Hieronder vind je een aantal tips op het gebied van hotels, restaurants en cafΓ©s (duh, horeca)! Zorgvuldig geselecteerd op basis van eigen ervaringen of een grondige research. Het betreffen voornamelijk lokale gerechten of specialiteiten, accommodaties met een gunstige ligging en prijs/kwaliteit verhouding of gewoon de obvious must-do’s die iedere reisgids adviseert maar dan ook wel Γ©cht de moeite waard zijn. Doe er je voordeel mee ;).

Chelsea Market 🌯

Binnenkort online ⏳

The Gutter 🎳

Binnenkort online ⏳

Le Pain Quotidien πŸ₯

Binnenkort online ⏳

Da Long Yi Hot Pot 🌢

Binnenkort online ⏳


Praktische Tips

Transport πŸš–

Binnenkort online ⏳

Activiteiten 🎫

Binnenkort online ⏳

Visum 🧳

Binnenkort online ⏳

Overnachten πŸ›Œ

Binnenkort online ⏳

Eten & Drinken 🍴

Binnenkort online ⏳


Begroting

Onderstaande budgetindicatie is gebaseerd op een trip van 6️⃣ dagen voor 2️⃣ volwassen personen. Alle prijzen zijn ter indicatie.

PostAantalIndicatieTotaalOmschrijving
Heen- en terugreisper persoon (2x)€ 550€ 1100o.b.v. tarieven in laagseizoen
Overnachtingenper nacht (5x)€ 135€ 675
Eten & Drinkenper dag (6x)€ 100€ 600
Activiteitenper persoon (2x)€ 100€ 200New York Tourist Pass
Vervoerper persoon (2x)€ 50€ 100Metro + Taxi van/naar Airport
Visumper persoon (2x)€ 15€ 30ESTA-verklaring
Totaal€ 2705

Ook naar New York?

Neem dan vrijblijvend contact op en we customizen hem graag voor je!