Istanbul 🇹🇷

Istanbul 🇹🇷

⚠️ Tijdens deze citytrip golden er geen strenge COVID-19 maatregelen ⚠️

Deze stad stond tot 2022 al enige tijd hoog op ons verlanglijstje. Niet enkel vanwege het feit dat Twan een groot liefhebber is van döner kebab, maar ook omdat het op cultureel gebied een diverse en unieke stad is binnen Europa. Deels binnen Europa, want Istanbul staat natuurlijk ook voor een deel op Aziatisch grondgebied. Bovendien heeft deze voormalig hoofdstad van het Ottomaanse Rijk ook veel te bieden op historisch vlak. Daarnaast zijn het vooral de vele moskeeën, de kleurrijke markten (bazaars) en de rivier de Bosporus die deze levendige stad kenmerken.


Specificaties

Cijfer 1️⃣-🔟8️⃣
Natuur 🌳❤️❤️❤️🤍🤍
Cultuur 💃❤️❤️❤️❤️❤️
Architectuur 🏛❤️❤️❤️🤍🤍
Culinair 🍽❤️❤️❤️🤍🤍
Budget 💰Middel
Duur4-5 dagen
Highlights 📷Hagia Sophia
De Grote Bazaar
Bosporus

Wijken

Onderstaande wijken zijn speciaal geselecteerd voor iedereen die het optimale uit hun citytrip wil halen en alles wil zien wat Istanbul te bieden heeft aan natuur, cultuur, architectuur en last but not least, op het culinaire vlak! Omdat de wijken niet heel groot zijn en je er eenvoudig kunt navigeren hebben we geen route uitgestippeld. Wel beschrijven we onze indruk van de wijk(en) en geven we een overzicht van de bezienswaardigheden. Voor meer informatie of tips raden we je aan om ons reisverslag Instanbul te lezen.

1️⃣ – Taksim, Galata & Karaköy

Deze 3 wijken liggen allemaal in het Europese stadsdeel Beyoğlu. Taksim is het gebied rondom het Taksim Gezi Park en het centrale Taksimplein, van waaruit je de bekende en verkeersvrije winkelboulevard İstiklal Caddesi in kunt lopen. Deze 1,4 kilometer lange straat mondt uit in de wijk Galata, waar je de Galatatoren kunt bekijken en beklimmen. Het gebied aan de Bosporus is de opkomende wijk Karaköy waar steeds meer gezellige restaurants, bars en winkels hun weg (weer) naar toe weten te vinden. Vanuit hier loop je ook eenvoudig via de Galatabrug naar de overkant van de waterweg de Gouden Hoorn. Zowel qua sfeer, ligging als prijsklasse is het aan te raden om in een van deze wijken te overnachten.

2️⃣ – Eminönü, Cağaloğlu & Sultanahmet

Deze 3 wijken liggen allemaal in het zuidelijke Europese gedeelte van Istanbul, namelijk Fatih. Wanneer je vanuit Karaköy de oversteek maakt over de Galatabrug strijk je neer in de wijk Eminönü, waar je je meteen in een hele andere wereld waant. Het bruist er vanwege de mensenmenigte en vele bazaars, waaronder de Egyptische (kruiden)bazaar en de Grote Bazaar. Via de diverse textielmarkten kom je vervolgens terecht in de wijk Cağaloğlu, het historisch centrum van Istanbul met het Topkapi Paleis en het prachtige Gülhane Park. Ook de aangrenzende wijk Sultanahmet heeft een rijke historie en hier vind je de grootste toerischtische trekpleisters, namelijk de Hagia Sophia moskee en de Sultan Ahmetmoskee (ofwel de Blauwe Moskee).

3️⃣ – Kadiköy & Moda

When in Istanbul dan moet je natuurlijk de oversteek maken over de Bosporus van het Europese naar het Aziatische deel van de stad. Vanuit Karaköy of Eminönü doe je dit eenvoudig door de ferry (OV) te nemen en na een klein half uurtje kom je aan in de wijk Kadiköy. Dit gedeelte wordt steeds populairer onder toeristen waardoor het vooral in de autovrije winkelgebieden druk kan zijn. Het voelt wat Oosters aan wat de wijk ook bijzonder sfeervol en levendig maakt. Loop richting het Moda Coast Park and Walkway waar je even heerlijk kunt chillen om vervolgens langs de oevers van de Bosporus weer richting het ferrystation te lopen. Deze speciale wandelzone maakt het een ideale route om de stadsdrukte te ontlopen en te genieten van het uitzicht op de Zee van Marmara. Dit gedeelte is prima te doen in één dagdeel, maar mocht je meer tijd hebben dan is het aan te raden nog een stukje van de wijk Fenerbahçe mee te pakken.

4️⃣ – Fener & Balat

Fener en Balat zijn 2 heuvelachtige en hippe wijkjes aan de oevers van de Gouden Hoorn. Je komt hier eenvoudig met de bus en vooral in de namiddag en avond wordt het hier gezellig druk. Je vind er geen bekende bezienswaardigheden maar de kleurrijke en smalle straatjes met kleine terrasjes zijn ideaal om op je gemak doorheen te slenteren of wat te drinken. Naast de vele thee-barretjes en restaurantjes ben je hier ook aan het juiste adres om een leuke (handmade) souvenir te kopen. De lekkerste Turkse pizza (lahmacun) van de stad eet je ook in deze wijk.

5️⃣ – Ortaköy

Wanneer je vanuit het Taksimplein de bus neemt in noordoostelijke richting dan kom je in het stadsdeel Beşiktaş waar de wijk Ortaköy gelegen is. Het centrum van deze wijk ligt aan de oever van de Bosporus en aan de voet van de beroemde Bosporusbrug, die ’s avonds prachtig verlicht is. In dit klassieke Turkse wijkje vind je o.a. de beste streetfood tentjes voor Kumpir – een gepofte en gevulde aardappel. Vanuit het plein waar de meest gefotografeerde moskee van Istanbul staat (Ortaköy moskee) kun je omhoog lopen richting de oostelijke ingang van het Yildiz Parki. Eenmaal door de poorten van het bijzondere stadspark is het een oase van rust die enkel verstoord kan worden door een enorme hoeveelheid aan tamme stadskatten.


Off the Beaten Tips

Onderstaande tips zijn speciaal samengesteld voor iedereen die het optimale uit hun citytrip wil halen. Het zijn ongebruikelijke routes of activiteiten die een beetje buiten de gebaande paden liggen, zoals de titel al impliceert. Het zijn de unieke plekjes weg van de toeristische hotspots die een trip juist speciaal kunnen maken. Het volgen van de meute is over het algemeen prima, maar het is ook heel chill om ook net eens een keer wat anders te doen en je eigen pad te trekken. Oftewel; de verborgen juwelen buiten de comfortzone van het massatoerisme.

Cağaloğlu Hamam 🧼

Een Hamam is van oudsher een plek waar mensen zich kunnen wassen. Als hoofdstad van het Ottomaanse Rijk stond Istanbul vol met dergelijke badhuizen en sommige staan nog steeds overeind. De architectuur is indrukwekkend met veel zuilen en koepels, maar sommige hamams zijn ook qua functie nog steeds intact. Zo ook bij de Cağaloğlu Hamam, centraal gelegen tussen de Grote Bazaar en de Hagia Sophia. Hier kun je voor zo’n 50 euro een klassieke hamam behandeling krijgen, een unieke mogelijkheid om dit oude Turkse ritueel te ondergaan. Een ding is zeker; hierna ben je weer helemaal fris en fruitig om de stad verder te ontdekken! In ons reisverslag lees je meer over deze ervaring.

Prinseneilanden 🏝

Wanneer je ruim in de tijd zit en alle wijken van de stad al hebt ontdekt dan kun je nog een leuke dagtrip maken naar een van de Prinseneilanden. Hier vind je de prachtige buitenverblijven van de Turkse rich and famous. Vanuit Istanbul vertrekken er dagelijks boten welke na ongeveer één uur zullen aanmeren. Eenmaal daar kun je kiezen voor een culinaire tocht langs de vele restaurants of cafés of voor een actieve wandel- of fietstocht over het eiland. In de zomer zijn de eilanden ook bijzonder populair onder de locals, dus probeer dan de weekenden te mijden.Horeca Tips

Hieronder vind je een aantal tips op het gebied van hotels, restaurants en cafés (duh, horeca)! Zorgvuldig geselecteerd op basis van eigen ervaringen of een grondige research. Het betreffen voornamelijk lokale gerechten of specialiteiten, accommodaties met een gunstige ligging en prijs/kwaliteit verhouding of gewoon de obvious must-do’s die iedere reisgids adviseert maar dan ook wel écht de moeite waard zijn. Doe er je voordeel mee ;).

Streetfood & Kebab 🌯

Istanbul ademt de Oosterse cultuur en daar hoort natuurlijk streetfood bij. De stands en rijdende kraampjes vullen in de meeste wijken het straatbeeld en één op de vijf pandjes herbergt een kleine kebab-zaak waar je döner kunt krijgen. Andere locale snacks zijn maïs van de barbecue, gepofte kastanjes en gevulde aardappel (kumpir). De beste adana kebab eet je bij Bilice Kebap in een zijstraat van de winkelboulevard İstiklal Cadessi en het bekendste kebab restaurant is Pudding Shop Lale Restaurant.

Varuna Gezgin Cafe 🍺

Je zult merken dat er in Istanbul aanzienlijk minder alcohol gedronken én geschonken wordt dan in Nederland. Dit komt enerzijds door het Islamitische geloof maar anderzijds ook door de strenge en dure vergunningseisen waar restaurants en bars aan moeten voldoen. Kijk er dan ook niet van op wanneer de terrassen vol zitten met mensen die liters Turske thee drinken. Dit maakt de zoektocht naar een fris biertje of een lekker wijntje dan ook een stuk lastiger. Het hippe Varuna Gezgin Cafe zit verscholen op de eerste etage van een soort hostel, maar eenmaal binnen hebben ze een uitgebreide bierkaart en is het vooral in de avond erg gezellig. Je kunt hier ook terecht voor traditioneel pubfood.

Hafiz Mustafa 🍬

De keten Hafiz Mustafa heeft meerdere locaties in de stad, waaronder één aan de winkelboulevard İstiklal Cadessi. Hier bestel je de authentieke Turkse baklava die je kunt meenemen als souvenir of ter plaatse kunt eten onder het genot van een traditionele appelthee. De delicatesse van filodeeg, pistache en honing is mierzoet maar desalniettemin een must-eat wanneer je in Istanbul bent.

The House Cafe Ortaköy 🥐

Hier moet je zijn voor een breakfast with a view. Wanneer je op tijd komt kun je een tafeltje aan het water bemachtigen met zicht op de Bosporusbrug. Het chique ogende restaurant is onderdeel van het aangelegen hotel en in de ochtend kun je hier heerlijk (continentaal) ontbijten. Vanwege het verwarmde buitenterras kun je hier ook in het voorjaar of najaar terecht.

Cafe Neftalin K 🥛

Gelegen in de hippe wijk Balat vind je Cafe Neftalin K. Dit authentieke café heeft een gezellig terras en binnen sta je versteld van het gekke interieur en de huiskatten. Ze schenken hier geen alcohol, maar een Turkse thee, verse limonade of de lokale specialiteit Salep zijn ook de moeite waard voor een korte break.


Praktische Tips

Transport 🛵

Het verkeer in Istanbul is hectisch, zoals je wellicht al had verwacht. In het centrum staat er bijna permanent file en Uber taxi’s weigeren doorgaans ook meer ritten dan dat ze accepteren. Taxi’s zijn dan ook enkel aan te raden wanneer je vervoer van en naar de airport nodig hebt, dit kost ongeveer 20-30 euro. Binnen de wijken kun je eenvoudig te voet op pad gaan want alles is op relatieve loopafstand. Tussen niet-aangrensende wijken is het aan te raden om gewoon de lijnbus te pakken. De OV-routes via Google Maps zijn eenvoudig op te volgen, kijk alleen niet op van de rare busnummers. Reizen met het openbaar vervoer gaat eenvoudig met de rode Istanbulkart en het kost vrijwel niets. Deze kaart kun je bijna overal kopen en met contant geld (Turkse lira) opwaarderen bij de machines. Naast de lijnbussen kun je hiermee ook de tram, ferries of metro pakken, echter zul je die laatste amper nodig hebben als toerist want deze metrolijnen lopen voornamelijk naar de buitenwijken. De ferry heb je eigenlijk alleen nodig om naar het Aziatische deel (Kadiköy) af te reizen, wat op zichzelf al een toeristische attractie is. Fietsen of (elektrisch) steppen in Istanbul is niet aan te raden vanwege de drukte en hectiek.

Internet 📱

Het gebruik van (mobiel) internet in Istanbul kan tricky zijn. Omdat het een Europese stad is zou je verwachten dat je hier je internetabonnement kunt gebruiken, maar Turkije is geen onderdeel van de Europese Unie en daarmee valt het vaak buiten je bundel. Wanneer je dit niet door hebt dan kun je voor een vervelende verrassing komen te staan wanneer de telefoonrekening op de mat valt. Raadpleeg dan ook tijdig de klantenservice van je provider om te checken of je 4G gratis kunt blijven gebruiken of dat je extra moet betalen. Dit verschilt namelijk per provider, zo valt het bij Vodafone binnen je bundel en bij KPN buiten je bundel.

Overnachten 🛌

In een wereldstad als Istanbul kun je natuurlijk overnachten in accomodaties van alle prijsklasses. Ons advies is om een boutiekhotel of Airbnb te boeken in de wijk Taksim, Galata of Karaköy. In dit deel van de stad zijn de accommodaties over het algemeen goed betaalbaar en hier voel je je als westerse toerist veilig en prima op je gemak. Door de centrale ligging in de stad ligt alles binnen bereik en zowel de lokale als internationale horeca is hier op zijn best.

Budget 💳

Een retourtje vliegen naar Istanbul is misschien relatief duur, maar eenmaal in Istanbul valt het reuze mee en betaal je non-Europese prijzen voor eten, drinken, OV en activiteiten. Daarnaast kun je vrijwel overal met de pinpas betalen dus het op zak hebben van veel contant geld is absoluut niet noodzakelijk.


Begroting

Onderstaande budgetindicatie is gebaseerd op een trip van 5️⃣ dagen voor 2️⃣ volwassen personen. Alle prijzen zijn ter indicatie.

PostAantalIndicatieTotaalOmschrijving
Heen- en terugreisper persoon (2x)€ 275€ 550o.b.v. budget maatschappij
Overnachtingenper nacht (4x)€ 50€ 200o.b.v. Airbnb
Eten & Drinkenper dag (5x)€ 25€ 125
Activiteitenper persoon (2x)€ 50€ 100
Vervoerper persoon (2x)€ 40€ 80OV + Taxi van/naar Airport
Totaal€ 1.055

Advies op maat?

Neem dan vrijblijvend contact op en we customizen hem graag voor je!